23 Temmuz 2014

Beden Dili ve Mimikleri Kullanmanın 5 Altın Kuralı

Üniversite mezunlarının %60'ı, beden dili ve mimiklerini bilinçli kullanmadığı için, iş mülakatlarında başarılı olamıyor.

Üniversite mezunlarının %60’nın, iş görüşmesi sırasında beden dili ve mimiklerini bilinçli olarak kullanmadığının altını çizen AL Danışmanlık Genel Müdürü, Marka Yönetimi ve İnsan Kaynakları Danışmanı Ayşen Laçinel, bu nedenle iş mülakatlarının başarıyla sonuçlanmadığına dikkat çekerek, şunları belirtti:

“Mülakat sırasında işin kapsamı anlatılırken, söylediklerinin tersine endişesini ve güvensizliğini belli eden, rahat ve konforlu bir çalışma ortamı tercihini öne çıkaran,

iş hedefiyle ilgili emin olmayıp tereddütlerini gösteren, kendilerini tanımayan, hedeflerini net belirlemeyen ya da hedefleri için gerek üniversite yıllarında, gerekse mezuniyet devamında hiçbir hazırlık yapmayan ve en önemlisi de kendine hiçbir yatırım yapmayanların, iş mülakatlarında başarılı olması mümkün  değildir” dedi.

İş görüşmesi sırasında, beden dili ve mimiklerini bilinçli kullananların daha başarılı olduğunu vurgulayan Ayşen Laçinel, adayın 5 saatlik bir danışmanlık eğitimi almasının ardından, beden dili ve mimiklerini daha iyi kullanırken, aynı zamanda kendini tanıma ile iş ve özel hayatına yönelik hedeflerini belirleyebilme gibi birçok sürece hazırlıklı olabileceğini kaydetti.

Beden dili ve mimikleri kullanmanın 5 altın kuralı

1) Kendini tanıyacaksın, öz algını bileceksin.

2) Seni, çevrenin nasıl algıladığının farkında olacaksın.

3) Öz algınla, algılanan algın arasındaki farkı öğreneceksin ve tutarlı olmak için çalışacaksın. Öz algınla, algılanan algını tutarlı hale getireceksin.

4) Beden dili, jest ve mimikler ile sözcüklerin eş zamanlı ve doğru kullanılmasını öğrenerek, özü sözü bir olacaksın ve tercih edileceksin.

5) Hedefini belirleyeceksin.

Başarı aslında çok yakındadır; uzaklaştırmamak kişinin elindedir

İş arayanlara tavsiyede bulunan Ayşen Laçinel, konuşmasına şöyle devam etti:

“İş görüşmesine gidecek olan adaylar, lütfen önce kendilerini tanısınlar. Hedef belirlesinler ve kendilerini bu hedefe canı gönülden hazırlasınlar. Bu hazırlık için hedeflenen alanda uzmanlık bilgileri, eğitim, entelektüel birikim, beden dili, jest ve mimikler, görgü kuralları ile ilgili çalışmalar planlamak gerekmektedir. Bu hedefe yönelik çalışmalar sonrası, kişi kendini bilerek, yarattığı algının farkında olarak, amacına yönelik ilerleyecektir. Başarı aslında çok yakındadır, onu uzaklaştırmamak kişinin elindedir.

 

Kaynak: Yenigün

 

 





Etiketler :